Konserterthistorikk

Riv ned gjerdene - Jacobs kirke 3. november 2019

Konserten "Riv ned gjerdene" ble en stor suksess. Full kirke og begeistrede fans. Sosialistisk kor holdt konsert sammen med visegruppa Ohnesorg i kulturkirken Jacob Våre sanger er kanskje skrevet for endel år siden, men kampene mot rasisme, fascisme, sexisme og for rett til arbeid og jord er fortsatt aktuelle. 

Samtidig med at flere mennesker enn noen sinne er drevet på flukt vokser høyrepopulismen og fascismen i verden. Vi stenger grensene, men våpen, kapital og miljøødeleggelser beveger seg fritt. Hatet mot de av oss som framstår som annerledes synes å være uten grenser.

Derfor er det også viktigere enn noen sinne at solidariteten er grenseløs.

Vær utålmodig menneske - Månefisken 11. november 2018

Sosialistisk kor inviterer til konsert. Hva skjer når medmenneskeligheten og solidariteten forsvinner? På repertoaret står sanger som minner oss om hvor viktig det er å beholde menneskeverdet, sanger som maner til antifscistisk og antirasistisk kamp.Det var stappfullt hus, tross øsende regnvær. 60 kormedlemmer var godt forberedt og "på hugget". 

Tre musikere med pianist Trond Lindheim i spissen og Gjertrud Jynge, fra Det Norske Teatret, som solist. 

Bouzoukispillemannen Lakis Karnezis 2017 og 2018

To fantastiske forestillinger og stor stemning i salen på Det Norske Teatret lørdag 16. desember 2017 og 19. april 2018. Gresk musikk frontet av bouzoukispillemannen Lakis Karnezis som solist. I tillegg til Lakis deltok sangsolistene Astrid Hellesen, Gjertrud Jynge, Paul Åge Johannesen og Unn Vibeke Hol. I orkesteret satt Gaute Storaas, Steinar Larsen, Lena Rist Larsen, Birger Mistereggen og Ståle Sletner. Og selvfølgelig var Sosialistisk kor med sin dirigent Per Arne Olsen.  Konfransier var Ola E. Bø.  

Konsertene var arrangert av Det Norske Teatret for å hylle Lakis som fylte 80 år høsten 2017.

Opptak finnes på Facebook og Youtube.

Bouzoukispilleren Lakis Karnezis i forgrunnen. Foto: Bjørn Johnsen

Tango kapital - Cosmopolite med POING - 2015

Det var fullt hus og stormende jubel på Cosmopolite 11. april 2015 da koret holdt konsert sammen med POING og Maja S. K. Ratkje. Programmet var spennende sammensatt med tekster fra Brecht, Prøisen, Wiehe, Vømmøl og Rudolf Nilsen. Musikk fra bl.a. Kurt Weil, Maja Ratkje og POING. Disse musikerne gir mange av låtene en ny musikalsk drakt i høyst originale arrangementer og med impulser fra eksperimentell musikk og improvisasjon. Sammen med koret ble dette en variert konsert i tangoens ånd som politiske kommentarer til vår tid.

"Tango kapital" kan ha flere betydninger. Også som kulturell og musikalsk kapital, representert ved Maja S. K. Ratkje og POING. Med sin inngående kjennskap til, og utøving av, samtidsmusikk gir de mange av låtene et nytt spennende uttrykk.

POING består av:

Rolf-Erik Nystrøm - saxofoner

Frode Haltli - akkordeon

Håkonm Thelin - kontrabass

Maja S. K. Ratkje - vokal

Sosialistisk kors dirigent: Per Arne Olsen

Olympusfestivalen i Hellas - juli 2013

Sosialistisk kor og Hum-koret fikk i 2013 æren av å åpne Olympusfestivalen i Dion i Hellas. Kor og orkester framførte både gresk musikk av Mikis Theodorakis og norsk musikk. Publikum sang med, lyn og torden braket over hodene våre under "America Insurecta (Amerika i opprør) og notene flagret av gårde. Regnet holdt seg heldigvis borte til konserten var over.

Fra Hellas hadde vi med oss store stjerner: Kostas Papadopolos på bouzouki og Tassos Apostolou og Sofia Michailidi som sangsolister. 

Norsk stoff vi framførte var bl.a. Griegs musikk fra Peer Gynt.

Musikk - magi - menneskeverd - Oslo konserthus november 2012

Musikk - Magi - Menneskeverd. Til toner av Mikis Theodorakis

HUM-koret og Sosialistisk kor i Oslo med orkester  i  Oslo Konserthus  10. og 11. november 2012.

Solister: Lakis Karnezis, Sofia Michailidi, Lars Klevstrand og Astrid Hellesen. Konfransier: Ola E. Bø.

Fra programheftet: Mikis Theodorakis’ musikk står i sentrum i kveldens storslagne konsert.

Publikum får høre fire satser fra

Canto General - Den store sangen

- av den chilenske Nobelpris-vinneren Pablo Neruda. Konsertprogrammet har også utdrag fra bl.a.

Zorba-balletten

og

Mauthausen

i tillegg til et knippe sanger som har gjort Theodorakis folkekjær både i, og utenfor, Hellas. Internasjonale og norske artister medvirker, sammen med orkester og mer enn hundre korsangere.

Han ble verdenskjent for sin musikk til filmen Zorba (1964) og senere for sin motstand mot den greske juntaen, som tok makten i Hellas ved et militærkupp i 1967. I dagens Hellas blør det greske folk under den økonomiske krisen, og Theodorakis er i sitt 87. år fortsatt politisk engasjert. Han står sammen med folket på Syntagmaplassen i Athen og markerer sin motstand mot byrdene som det greske folk nå må bære.

Mikis Theodorakis er en levende legende, dypt forankret i det greske folks historie, myter, lidelse og kamp.

Han er en melodiens mester og bruker enkle og virkningsfulle akkorder på en genial måte og bruker sammensatte rytmer som forsterker tekstene og gir musikken en egen kraft og dens karakteristiske preg. Hans iørefallende musikk har gitt ham et stort og trofast publikum.

Mikis Theodorakis har komponert mer enn 1000 sanger, symfonier, operaer, ballett- og filmmusikk, kantater, oratorier, og musikk til klassiske tragedier og moderne teaterstykker.

Blant solistene er den verdenskjente bouzoukispilleren Lakis Karnezis, som har samarbeidet med Mikis Theodorakis i mer enn 45 år. Fra den greske nasjonaloperaen i Athen kommer Sofia Michailidi som har sunget med Theodorakis siden hun var 17 år. Lars Klevstrand har gjennom årene samarbeidet med korene flere ganger og var solist ved tidligere fremføringer av Canto General. Astrid Hellesen har vært solist og tolker av Theodorakis’ musikk ved konserter rundt om i Norge. 

Kveldens dirigent er Per Arne Olsen. Han samarbeidet tett med Mikis Theodorakis under oppsetningen av «Canto General» i Sauda i 1997, og han har dirigert «Canto General» og annen musikk av Theodorakis flere steder i Norge, Hellas og Chile. Han er fast dirigent for HUM-koret og Sosialistisk kor i Oslo.

Foto: Bjørn Johnsen

Gå inn i din tid - IKM november 2011

Sosialistisk kor i Oslo holdt to vellykkede konserter på IKM søndag 13. november. Vi framførte sanger fra hele verden som handler om solidaritet, likeverd og kampen for en bedre tilværelse. Innimellom sangene ble det lest dikt. Vi hadde med oss et 3-manns orkester med pianovirtuos Trond Lindheim som kapellmester.

Generalsekretær i AUF Tonje Brenna holdt appell, og sammen oppfordrer vi til kamp mot rasisme og høyreekstremisme. Konserten var på høsten etter terrorangrepet.

Sang til friheten og solidaritetens gjeninnføring, 2010

Høsten 2010 var det 35 år siden Sosialistisk kor i Oslo ble etablert. Vi holdt en minikonsert i mars hvor vi framførte et lite knippe av korets sanger opp igjennom tidene. Her var imidlertid ikke større verk og syngespill med. Som musikere hadde vi med Trond Lindheim og Claudio Latini.

Ändre die weldt, es braucht es! 2009

Sammen med Hans Beimler koret fra Berlin holdt vi våren 2009 to konserter i Berlin. En del av programmet var felles, og det besto hovedsakelig av sanger med tekst av Bertholt Brecht, musikk av Hans Eisler og Kurt Weill. Begge korene hadde også egne avdelinger og vi hadde med oss som solist Tora Augestad, norsk artist som for tiden er bosatt i Berlin. Samt Trond Lindheim på piano.

En sang til motet, 2009

Fagforbundet bevilget penger til koret for at vi skulle lage et kor/teater-stykke om fattigdom. Stykket består av ulike sanger som tar opp fattigdomsproblematikken både historisk og i dag. Disse er bundet sammen med tekster av Liv Aakvik.  Det ble oppført to ganger på konferanser arrangert av Fagforbundet, "Globaliseringskonferansen" 2009 og i NTL Norges forskningsrådet.  Et tre-mannsorkeser ledet av Trond Lindheim. Liv Aakvik hadde regien. 

Brecht i vår tid - 2002 og 2004

”Forandre verden – den trenger det” er et sitat fra Brecht selv. Det ble mottoet for Sosialistisk kors musikkteaterstykke laget i samarbeid med instruktør Liv Aakvik og forfatteren og stuntpoeten Torgeir Rebolledo Pedersen.

Koret satte opp tre forestillinger på det Åpne teater i november 2002 og en på Cosmopolite 1. mai 2004.

Musikk: Kurt Weill og Hanns Eisler

Tekst: Bertholt Brecht og Torgeir Rebolledo Pedersen

Solister: Gjertrud Gynge og Lars Klevstrand

Regi: Liv Aakvik

Dirigent: Per Arne Olsen

Orkesterarrangementer: Trond Lindheim          

Bertholt Brecht (1899-1956) skrev moderne og samfunnskritiske teaterstykker som hadde som formål å vekke tilskuernes kritiske sans. Selv om han i sine tekster tok utgangspunkt i reelle forhold i samfunnet, som for eksempel oppstarten til 2. verdenskrig i Tyskland, er stykkene like aktuelle i dag. I noen stykker har han blandet sanger inn, andre er rene operaer.  

Hanns Eisler (1898 1962) tysk komponist, bosatt i USA 1938-48, fra 1950 i DDR.  Skrev en rekke revolusjonære sanger, bl a DDR's nasjonalhymne, orkesterverk, filmmusikk. Kjent for sin scenemusikk til skuespill av Bertolt Brecht og musikk til mange av Brechts sanger.

Kurt Weill (1900-1950)  tysk-amerikansk komponist.  Fra 1935 i USA. Vant verdensry med Die Dreigroschenoper (Tolvskillingsoperaen) fra 1928 med tekster av Bertolt Brecht etter J Gays The Beggars Opera. Han skrev også musikk til operaene Mahagonny (1927), Der Silbersee (1933) foruten 2 symfonier, fiolinkonsert, musikalen Lost in the Stars,  ballett- og filmmusikk. 

Maja S. K. Ratkje 04.06.2011 14:42

Hei! Tusen takk for sist. Dere er supre. Håper på fremtidig samarbeide også. Hilsen Maja og POING.

Nyeste kommentarer

18.08 | 04:41

Allahu Akbar!

13.02 | 21:55

Hei Eva-Petra! Takk for forespørselen din. Send en e-post med detaljer o...

13.02 | 17:42

Jeg er medlem av arbeiderpartiet og vil gjerne ha sos. kor til å sy...

25.10 | 10:42

Hei Håkon, Tusen takk !